Tips untuk senang bangun Subuh – utk hamba hamba Allah yg ‘RAJIN’ seperti saya

Image

How can I be a better muslimah.

To start – Kenalah bangun SUBUH. Walaupun solat solat lain dapat kita lakukan dgn baik, tapi seperti tak lengkap lah ibadah kita kalau 1 waktu dgn sengaja atau tak sengaja kita tak buat.

Here are some info i found that insyallah can help me wake up for Subuh… everyday!

Tips 1: Tekad yang kuat
Azam utk bangun subuh bukan hanya diucap di bibir atau di angan angan saja. Tak cukup tu!

Harus menanam azam yg disemat sebati di dalam hati kita.

Tips 2: Jauhilah dosa/maksiat
Kita harus berusaha mengisi kehidupan hariannya kita di bawah naungan redha dan rahmat Allah. Mungkin kita bertanya.. Mana bole kita lari dari dosa, terutama skali di ofis? Hari Hari kita terdedah dgn pelbagai maksiat – maksiat mata (tengok facebook lah, tengok mat lah :), maksiat mulut – kita comment pasal orang itu ini lah.. mcm mcm lah. But nasib baik ada good news.
Cari yg terbaik mengatasi nyer alah mempelbanyakkanlah BERISTIGHFAR. Cepat cepat
mohon keampunan Allah dan supaya tetap kan imam kita yg sebenarnya mcm JELLY!

Tips 3: Tidur Cara Sunnah

Jom kita try these steps below: Memang ada berkat nye pun. Sunnah Nabi kita s.a.w.
– Tidur Lebih Awal (maybe by 11pm lah for me)
– Berwudhuk sebelum tidur (ok ni bole)
– Berdoa dan wirid sebelum tidur (berdoa biasalah.. tapi wirid ada liat sikit)
– berbaring dgn bermiring ke kanan dan menghadap ke kiblat

Nabi s.a.w bersabda: “Apabila kamu ke tempat tidurmu, ambillah wudhuk seperti wudhuk solatmu kemudian berbaringlah di atas lambung kananmu.”

Tips 4: Pasang alarm TEPAT pada waktu Solat Subuh
I ALWAYS pasang alarm at 6.30am. Kononnya tak nak bangun siang siang kah. Takut takut lepas solat bole tertidor… kononnnnnn… Tapi sebaliknya, sebaik baik mungkin kita harus melatihkan diri untuk bangun tepat pada ketika Subuh telah masuk.

Last but not least:

Importantly sebelum tidur, muhasabahlah diri dan mohonlah keampunan Allah atas dosa dosa/ maksiat sama ada disedari atau tidak yang kita lakukan sepanjang hari itu. Insyaallah tak der Syaitan bole cuba goda goda kita. Kita ni insan yg lemah. Tapi Insyallah… saya akan kalahkan bapak syaitan, anak syaitan, mak syaitan. Huh!!!! (ni tengah marah ni! Tak bole kasi syaitan menang! hakkkk puiihhh! :)

I saw this wonderful qoute from True Guidance’s blog:
It’s not the alarm that wakes one up to pray Fajr, it’s their Iman.

Ok besok i will materialise all this tips and embrace the super wonderful qoute!

Got to go off now.. nak solat Asar.

Love – Sarina

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s